onsdag 16. mai 2012

Norge i Rødt hvitt og blått

Det var 16 mai feiring i barnehagen i dag med tog til rådhuset og sang av nasjonalsangen. Mens barna holdt på å stille seg opp spiltes sangen "Norge i rødt hvitt og blått" fra en cd spiller. jeg blir alltid litt rørt av den sangen. jeg har hjemme et sanghefte fra 17 mai 1945 som jeg fant da jeg ryddet ut av mine besteforeldres kontor.
I det heftet er det en stensil med teksten til "Norge i rødt hvitt og blått" med det originale 3. verset fra 1941 versjonen. Når jeg hører sangen tenker jeg på hvordan de må ha følt det når de sang den denne spesielle 17 mai dagen.
Jeg leste litt bakgrunn om sangen i dag og fant ut at den opprinnelig var tenkt som en revyvise skrevet i 1941, men på grunn av sensuren fikk de ikke lov til å fremføre den. Melodien de brukte er skrevet av den svenske komponisten Lars Erik Larson og var oprinnelig brukt til en reklame for svenske statsobligasjoner.
Teksten ble distribuert illegalt under krigen for så å bli sunget av Lalla Carlsen i 1945. Da var det 3. verset blitt slik vi kjenner det i dag.

De kjempet både hun og han! 
Nå lyser seirens baunebrann, 
utover Norges land. 
Mot himlen stiger flagg ved flagg 
Som tusen gledesbål i dag, 
For alle vunne slag. 
Det knitrer som før over hytte og slott, 
Et flammende merke i rødt og hvitt og blått. 
Som et regnbuens tegn under skyen, 
Skal det evig i fremtiden stå. 
Se, det glitrer på ny over byen, 
I det røde og hvite og blå. 
La det runge fra gaten og torget, 
Over landet som nordmenn har fått: 
Du er vårt, du er vårt, gamle Norge! 
Vi vil kle deg i rødt, hvitt og blått!Mens jeg stod der og hørte sangen tenkte jeg på hvor glad jeg er i landet mitt og hvor stor pris jeg setter på å bo i et fritt land. Et land der vi har politikere som prøver å styre til det de mener er landets beste. Så kan vi være uenige med dem i mangt og mye, og det er også lov. Dette er p åingen måte en selvfølge for store deler av verdens befolkning. Ha en flott 17 mai i morgen!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar