tirsdag 8. januar 2013

høytlesning

Jeg er så heldig å ha hatt en mor som leste høyt for meg. jeg husker den gode følelsen av å ligge i sengen mens mamma lese høyt. enten for oss alle tre barn eller for oss en og en. jeg husker TV frie søndagskvelder med høytlesning og kakao i stuen.
Nå er det jeg som leser, og jeg gleder meg veldig over å gjøre det. Det er en fin måte å være sammen på synes jeg det å dele en bok. Akkurat nå er jeg inne på tredje runde med Harry Potter som jeg leser for niåringen min. For seksåringen leser jeg nå Gummi Tarzan av Ole Lund Kirkegård som var en julegave mens treåringen gjerne vil ha den samme pulverhekshistorien hver kveld. Vi har en bok med tre ulike historier i så det hender hun bytter.
Gjennom å lese høyt har også de av barna mine som ikke er glad i lese selv fått gode leseopplevelser.
jeg har dessuten selv fått et gjensyn med bøker jeg husker fra min egen barndom.
De beste av dem har vist nye og interessante sider for den voksne leseren som jeg ikke så da jeg var barn.Astrid Lindgrens bøker er slike bøker.Mio, min Mio var en stor opplevelse å lese som voksen. Så poetisk skrevet.Karlsson på taket opplever man jo også litt anderledes, men ganske underhollende. Emil er en av mine favorittkarakterer også. hvis man ser nøye etter vil man se at tanken bak de fleste av hans hyss er god, det går bare galt et sted på veien. Jeg elsker fortellingen om når han lar de stakkars gamle krokene fra fattighuset spise opp all julematen til moren.
Ole Brum er kostelig lesning for voksne. Herlige karikaturer av personligheter som vi kan kjenne igjen både oss selv og andre i.
Blandt de yngste har Albert Åberg, Ludde, Bø og bæ og bøkene om Thomas og Emma vært noen av favorittene som tåler å leses om og om igjen.
For litt større barn har det vært en glede å lese Harry Potter. Jeg var litt skaptisk før jeg begynte på dem første gang, men jeg ble positivt overasket. C.S. Lewis bøker om Narnia er fantastiske, både spennende, vakre og med godt budskap. Tolkiens univers er også spennende. Jeg begynte med Hobitten for de to eldste når de var i ti-elleve års alderen før vi tok fatt på "Ringenes herre." Vi leste en bok av gangen og så så vi filmen etterpå før vi tok fatt på neste bok. Det gjorde vi med Harry Potter også, men første gangen måtte vi vente på at neste bok skulle komme ut og at filmen skulle komme.
jeg har antakelig mange år med høytlesningsopplevelser foran meg. Gamle favoritter som blir lest for nye lyttere og kanskje oppdager vi noen nye favoritter sammen.

1 kommentar:

  1. Inspirerende, Linda! Du er flink som leser så mye for barna dine. Det vil jeg gjerne bli flinkere til! Jeg blir så trøtt av å lese, eller er for trøtt og da går øyna i kryss. Men jeg skal jammen se om jeg kan skaffe noen bøker å lese. Det er nesten flaut å si at jeg ikke har lest Harry Potter-bøkene! Jeg begynte, men sluttet fort. Jeg får begynne igjen:)

    SvarSlett