onsdag 1. februar 2012

Musikktime

Jeg spiller obo. Utdannet meg faktisk til oboist en gang i tiden. jeg pleier å si i mitt forige liv, det før jeg fikk barn. Etter studiene var jeg litt lei, men etter hvert har jeg hatt mye glede av å kunne spille, og fremfor alt sammen med og for andre.
I dag hadde jeg blitt spurt av en av mine barns lærer om jeg kunne komme å spille for dem i musikktimen for de hadde om treblåsinstrumenter akkurat nå. Det syntes jeg var veldig hyggelig. Jeg fortalte litt om instrumentet, viste hvordan jeg satte det sammen og forklarte at det var det lille røret på toppen som laget lyden.
Jeg hadde tenkt en del på hva jeg skulle spille for dem, men datt ned på en kort Bach menuett som de fleste som har spilt Suzuki fiolin kjenner til, og så valgte jeg Benjamin Brittens "Pan" Den valgte jeg både fordi jeg liker å spille den og fordi den har en morsom historie som jeg også fortalte omtrent på denne måten (målgruppen var 6-9 åringer)
For veldig lenge siden , omtrent da Jesus levde levde det en forfatter som het Ovid. han skrev en slags eventyr. de handlet ikke om huldere og troll som norske eventyr gjør men om andre vesener som bodde i skogen. det var et vesen som het Pan. han så veldig rar ut for han hadde geiteben, menneskeoverkropp og horn. Han var veldig forelsket i en skogsnymfe som het Syrinx. han syntes hun var så vakker, men hun syntes ikke at han var det. Han jaget henne og hun løp fra ham og til slutt forvandlet hun seg til et siv.
Da laget Pan en fløyte av henne. dere har sikkert hørt om panfløyter.
For sirka 60 år siden levde det en komponist i England som het Benjamin Britten. han leste denne historien og skrev en sang der han forestilte seg hvordan Pan spilte på fløyten sin som var Syrinx.Det er det komponister gjør noen ganger. De lager musikk av eventyr.
Til slutt fikk alle som vill prøve å få lyd i et rør som ikke satt fast på instrumentet. de fleste fikk en liten lyd, og de fikk kjenne at det kilte i leppene.
Det var en koselig gruppe barn å undervise, og jeg gledet meg over å kunne bruke spillingen til noe nyttig.
Jeg fant denne versjonen av stykket på You Tube hvis noen er interessert i å høre det.

1 kommentar: