onsdag 9. mai 2012

hvorfor flagget vi i går?

Jeg leste i avisen i dag at mange ikke var klar over hvorfor gårsdagen var flaggdag. Da var jeg glad for at mine barn kom hjem og hadde snakket om det på skolen. De har nemlig frihet som månedens verdi og da passet det bra å snakke om frigjøringsdagen.
I dag hadde tiendeklasse en konsert der også noen av elevene presenterte temaer relatert til deres nylige tur til Polen, Tsjekkia og Tyskland med "Aktive fredsreiser". Jeg er glad for at to av mine barn fikk anledning til å være med på den turen. Niende og tiendeklasse reiste sammen så både 14 åringen og 15 åringen min var med. De hadde også med seg et tidsvitne, en kvinne som som 19 åring ble arrestert og etterhvert sendt til Ravensbruch. En av presentasjonene handlet om denne kvinnen og det var tydelig at hennes historie hadde gjort inntrykk. Snart er det ingen øyenvitner igjen som kan fortelle om hva som virkelig hendte. Det er viktig at de blir lyttet til mens vi ennå har sjansen. Jeg synes det er viktig at denne delen av historien blir gjort virkelig for ungdommene.
I vårt samfunn der vi debatterer om det er greit å sortere bort fostere og der vi nylig har sett hvor galt det kan gå om man blir veldig fokusert på sin egen kulturs fortreffelighet og på hvor farlige "de andre" er synes jeg et er ekstra viktig at ungdommene får denne delen av vår historie gjort levende for seg. Det er viktig å lytte til dem som har opplevd krig på kroppen slik at vi kan ha medfølelse med dem som kommer hit fra krigsherjede områder og søker frihet og trygghet, goder som vi selv tar for gitt.
Gårdagen var også veterandagen. Vi bør sende en takknemlig tanke til dem som modig har kjempet for denne friheten som vi nyter godt av. Noen av dem har betalt en veldig høy pris.

Det var også hyggelig å høre ungdommer som moret seg ved å spille sammen, og det er jo alltid morsomt å høre på sitt eget barn ikke minst. En stolt og glad mamma ble jeg.1 kommentar:

  1. Så svårt att greppa men ack så viktigt!!


    Fin bild på familjens singer/songwriter!

    SvarSlett